23 Ocak 2014 Perşembe

EGİAD' IN İLK KADIN BAŞKANI



   Seda Kaya, 33 yaşında bir turizmci, ACI …mezun olduktan sonra Koç Üniversitesin Uluslar arası İlişkiler Bölümlünü  bitirdi.  En büyük ideali diplomat olmaktı.  Ancak bu mesleği hakkıyla icra edebilmek için ya akademisyen olmak ya Dışişleri’nde çalışmak ya da çeşitli kuruluşlarda danışmanlık yapmak gerekiyordu.  Ancak o devlette çalışmayı seçmedi.  İki yıl İstanbul’da Rafineri Reklam Ajansı’nda marka temsilcisi olarak görev yaptı.  Ayrıntılara verdiği önemle reklamcılık sektörünün cazibesine kapıldı.  Ancak bu sektörde aradığını bulamayınca İzmir’e aile işletmesi olan Kaya Prestige Oteli’nde üçüncü kuşağı temsilen çalışmaya başladı. Ancak turizmde hiç eğitim almamıştı.  Otelin resepsiyonunda, satış-pazarlama, servis, mutfak işlerinde çalıştı.  Artık l0 yıldır bu sektörde çalışıyor. Üstelik yalnız kendi işiyle sınırlı da değil.  Kasım 2012’de yapılan seçimde Ege Genç İşadamları Derneği'nin ilk kadın başkanı seçildi. Gelin hep birlikte Seda Kaya’ya kulak verelim.
1.     Önce iş hayatına yöneliş serüveninden, bunun etki ve ivme kaynaklarından söz edelim…
Üniversiteden mezun olduğum 2001 yılı, yeni mezun olmak için çok talihsiz bir seneydi. Nitekim ünlü anayasa fırlatma krizi ve sonrasında 11 Eylül olaylarının olması hemen hemen bütün büyük şirketlerin eleman alımlarını durdurduğu hatta işten çıkarmaların başladığı bir dönem yarattı. Bizler de yeni mezunlar olarak çok zorlandık. Aile şirketinde çalışma hedefim olduğu için turizm alanında tecrübe kazanmak istedim. İşe girmiş olduğum İstanbul Ritz Carlton Oteli, açılışını 11 Eylül akabinde erteleyince işsiz kaldım ve yine bir ACI mezunu Nil Bağcıoğlu’nun sayesinde kendimi reklamcılık sektöründe buldum. Yaklaşık bir buçuk senelik reklamcılık serüveninde, pazarlama alanında çok ciddi tecrübe edindim, hatta edindiğim bazı tecrübeleri bu seneki EGIAD seçim kampanyasında kullandım diyebiliriz.
2003 yılında İzmir’e geri taşınma kararı aldım ve akabinde grup şirketlerinde çalışmaya başladım. Turizm otelcilik alanında teorik bilgimin eksikliğini tamamlamak adına 2006 yılında Cornell Üniversitesi’nde profesyonel bir eğitime katıldım. Halen grup şirketlerinde yönetim kurulu üyesi olarak çalışmaktayım.
  1. EGİAD’ın seçilmiş ilk kadın başkanısın.  Bu nasıl bir duygu?  Hayatının dönüm noktası olduğunu söyleyebilir miyiz?
 Çok gurur verici bir duygu, özellikle böyle çekişmeli bir seçimden çıkmak bu gururu ikiye katlıyor. Sivil toplumda ne yazık ki kadının rolü çok az. İş hayatında giderek daha fazla var oluyoruz fakat siyaset ve sivil toplum için bunu söylemek mümkün değil. EGIAD bu acıdan biraz daha ayrıcalıklı bir topluluk. Aktif üyelerimizin yüzde 20’si kadın ve bu arkadaşların da yüzde 50’den fazlası gerek yönetim kurulunda gerek komisyonlarda aktif olarak çalışıyor. Bizim en büyük amacımız bu sayıyı arttırmak ve arkamızdan gelecek yeni kadın liderler yaratmak.
Bunun, hayatımın dönüm noktası olacağını seçimden önce hiç düşünmemiştim, ama şu an karşılaştığım bazı yorumlar ve olaylar bunun böyle olduğunu gösteriyor. Fakat bundan sonra sanırım hayatım eskisi gibi de olmayacak.
  1. Yaptığın bir söyleşide EGİAD’ın, Türkiye’nin en güçlü birkaç genç işadamı derneğinden biri olduğuna dikkat çekiyorsun.  “Artık kabımıza sığmıyoruz.  EGİAD’ı küresel bir oyuncu yapma zamanı geldi” sözlerin ile EGİAD’ı evrensel bir boyuta taşıma umudunu belirtiyorsun.  Bu konuda bizlere neler söylemek istersin?
Derneğimiz İzmir’deki ve bölgedeki en güçlü işadamı derneklerinden biri. Yine aynı şekilde, Türkiye çapında da en kuvvetli genç işadamı derneklerinin içinde yer alıyor. Bugüne kadar yurtdışı ile ilgili çok faaliyetimiz olmadığından tanınırlık ve bilinirlik açısından aynı şeyi küresel sivil toplum örgütleri bazında söylemek pek mümkün değil. Biz bunun değişmesini hedefliyoruz. EGIAD Globalleşiyor projemiz kapsamında, UN Global Compact’e dâhil olmak, YES (Young Entrepreneurs Europe) üyeliği, Milletlerarası Ticaret Odası üyeliği, ilk etapta hedeflediğimiz gelişmeler. Aynı şekilde münferit ülke bazında da ilişkiler kurmak ve üyelerimizin talepleri doğrultusunda farklı ülkelerdeki genç girişimcilerle irtibatta olmak istiyoruz. Bu hareketin EXPO 2020 adayı olan şehrimize de faydası olacağını ön görüyoruz.
  1. İzmir’deki iş dünyasını nasıl değerlendiriyorsun?
İzmir iş dünyası, Türk sanayiine birçok sektörde ilkleri kazandırmış bir geleneği temsil etmektedir. Sağlam bir ticaret ve sanayi kültürü, liman kenti olmanın getirdiği dışa açılım ile birleştiğinde İzmir’deki iş dünyası nesilden nesile gelişmesini sürdürecektir.
  1. Aile işine yöneliş serüveninden söz eder misin?  Siz ailece turizm sektöründe bir iç içeliği neredeyse birlikte yaşıyorsunuz.  Bu ortamda aile büyükleriyle yaşadığın sürtüşmeler, fikir ayrılıkları oldu mu? 
Aile ile beraber çalışmak tabii ki çok kolay değil, fakat çizgiler doğru çizildiği ve herkes bu çizgilere saygı gösterdiği zaman daha uyumlu çalışmak mümkün. Bizim şirketlerimizin profesyonel yönetimleri olması, kurumsallaşmaya önem vermemiz benim açımdan çok büyük avantaj. Ayrıca aile olmamızın yanı sıra, iş hayatında birbirimizin sınırlarına ve iş bilgimize de saygı gösteririz, bu da fikir ayrılıklarının sürtüşme haline gelmesini genelde önleyen bir faktör diye düşünüyorum.
  1. EGİAD’ın yurdu, mekânı var mıdır sence? EGİAD neyin tanıklığını yapar, kentin mi, kentteki iş hayatının mı?
EGİAD, fiziksel olarak kendi malı olan modern bir dernek merkezine sahip olmasına rağmen faaliyetlerini zaman ve mekân sınırlarına bağlı olmaksızın ulusal boyutlarda sürdürmektedir. Bu dönemde ise yönetim olarak bütün ağırlığımızı uluslararası ilişkilere vermeyi planlıyoruz. Bu konudaki girişimlerimizi göreve geldiğimiz andan itibaren başlattık. Dış ilişkilerimizi yürütmek amacıyla özel olarak kurduğumuz komisyonumuz çok çeşitli projeleri sırasıyla hayata geçirmek üzere çalışmaya başladı.
Diğer yandan da Ankara ile ilişkilere özel bir önem veriyoruz. Hem bürokrasi hem de siyaset dünyası ile ülke sorunlarına yönelik görüş ve önerilerimizi paylaşmak üzere çeşitli etkinlikler yürütülmektedir.
EGİAD, iş dünyasının yeni nesil temsilcilerinin sözcülüğünü  yapan bir sivil toplum kuruluşudur. Toplumsal sorunlara genç bakış açısıyla çözümler üretmeyi amaçlamaktayız. EGİAD, tanıklık yapmak yerine öncülük yapmayı ilke edinmiş bir gönüllü mesleki kuruluştur. Kentimize, iş yaşamına ve tüm toplum kesimlerinin sorunlarına karşı sorumluluk hissederek faaliyetlerimizi planlıyoruz. 
  1. Sence EGİAD’daki en önemli unsur nedir?
Bence EGİAD'daki en önemli şey, kadın ve erkek yüzlerce iyi eğitimli, dünya görüşü çağdaş, vizyonu geniş, toplumsal sorumluluk bilinci yüksek, genç iş insanının ortaya koyduğu müthiş enerji ve dinamizmdir. Bu iki gücün oluşturduğu sinerji EGİAD’ı bugünkü saygın ve etkili konumuna taşımıştır. EGİAD bu sinerjiyi daha da etkinleştirdikçe daha da büyüyecek, daha çok sayıda genç iş insanını çekecek,ve daha büyük hedefler koyacaktır..

Bu gücü kullanırken gönüllülük esasıyla hareket etmesi ve bir çıkar grubu gibi davranmaması en önemli üstünlüğüdür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder